Kako zaslužiti z upadanjem delniških tečajev?

Vsakdo se je že vprašal, kako zaslužiti z upadanjem delniških tečajev. Zadeva je preprosta. Taki poziciji rečemo prodaja na kratko ali short oz. trgovanje na vzvod. Vzvod nam pove, koliko lastnega denarja moramo vložiti za prodajo ene delnice na trgu. Prodaja na kratko pomeni, da zaslužimo takrat ko tečaj upada. Bolj ko delnica zgublja na vrednosti, več denarja imamo v svojem portfelju. Tako trgovanje ni primerno za vsakogar, saj lahko prinese velike izgube v primeru napačne odločitve.

Na trgu obstajati dva načina prodaje na kratko. Najprej seveda poiščemo platformo, ki nam to omogoča. Izdajatelji platform ponavadi že sami določijo vzvode za delnice. To pomeni, da za nakup delnice potrebujemo samo manjši lastni vložek kapitala, saj smo v ozadju financirani, ampak za to financiranje tudi plačujemo preko dnevnih, tedenskih in mesečnih nadomestil.

Izberemo si delnico, ki nam omogoča prodajo na kratko, izberemo količino ter ceno in pritisnemo prodaj oz. sell. Tako imamo delnico kupljeno in z njo služimo v primeru padanja tečaja na borzi. Vedno si nastavimo mejo oz. stop loss, kjer zavarujemo svoje imetje v primeru rasti delnice, saj če delnica raste, gre proti naši prodaji na kratko. Dobro je, če delnico dobro analiziramo in določimo tudi mejo, kjer bomo unovčevali dobiček. Temu pravimo TP oz. take profit.

Druga možnost prodaje na kratko je nakup opcije in določanje PUT meje. PUT meja je vrednost, ki je določena s strani izdajatelja opcije. To pomeni, da stavimo, da določena delnica ne bo več vredna, kolikor je v zapisu navedel izdajatelj le te.

PRIMER:

Želimo kupiti PUT opcijo – prodajo na kratko za delnico AAPL – Apple.

Trenutna vrednost delnice AAPL je 216 USD. Izberemo PUT opcijo in stavimo, da vrednost ne bo presegla 220 USD. Če delnica ne doseže 220 USD in začne tečaj drseti pomeni, da s tem služimo. Večji kot je padec tečaja, večji je dobiček. V primeru, da vrednost preseže 220 USD na delnico izgubimo celotni vložek.

Pred začetkom trgovanja na kratko se moramo zavedati vse možnih posledic, ki nam jih prinese nepredvidljivi trg. Sliši se obetavno, ampak kot pravijo vsaka šola nekaj stane in tudi ta bo pokazala razumevanje in pasti trga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*