Kako preživeti iz meseca v mesec?

Vse več ljudi živi iz meseca v mesec. Po podatkih sodeč naj bi bilo takih več kot 75%. Smo v času potrošnje, ugodnih kreditov, ki jih lahko najamemo v parih minutah ne glede na to, da smo zaposleni za določen čas. Vse več bank ponuja hitre potrošniške kredite ”turbo kredite” brez zavarovanja. To je vse lepo in prav dokler zadeva pije vodo oz. ne pride do nove krize.

Živimo v obdobju kapitalizma. Zdi se, da je vse dostopno vsem, če imamo denar ali pa ne. Vedno znova se ponavlja vprašanje, kaj je bolj smiselno najeti. Je to morda potrošniški ali stanovanjski kredit z nizko obrestno mero,”turbo kredit” vzeti limit ali potrošiti svoje zaloge za nakup določene stvari.

Banke so primorane ponujati kredite, saj v ozadju plačujejo obresti za ležarnino denarja pri ECB. Pri nas so krediti relativno poceni, če se odločimo za klasični potrošniški ali stanovanjski kredit. V kolikor se odločimo za ”turbo kredit” pa so obresti manj ugodne za kreditojemalca. Po podatkih sodeč so ”turbo krediti” ena izmed najbolj priljubljenih zadolževanj pri nas.

Druga oblika zadolževanja so limiti. Gre za drago obliko zadolževanja, saj so obresti na letni ravni preko 9-odstotkov. V to moramo prišteti še stroške zavarovanja in odobritev. Limit je najslabša možna odločitev, saj ko ga enkrat najamemo potem vedno najdemo izgovor, da je še čas ko ga bomo pokrili. Tako čas teče, stroški pa ostajajo.

Tretja oblika je potrošnja lastnega privarčevanega denarja. Gre za varčevanje od svojih lastnih dohodkov. Glede na procent ljudi, ki živi iz meseca v mesec se predvideva, da v ozadju nimajo lastnih sredstev za nakup stvari. Vedno moramo misliti korak naprej in si narediti dobro varčevalno shemo. Najbolje si je prihodke razdeliti v tri sklope. Prvi sklop je varčevanje 10% mesečnega prihodka za dolgoročne cilje, 10% za kratkoročne cilje in 80% za mesečno uporabo. S tem si povečamo likvidnost in se izognemo dragim stroškom bank.

Vredno je misliti na daljši rok in ne samo kako priti iz meseca v mesec. Dokler obstajajo ovce, toliko časa jih bomo strigli pa čeprav za visoko ceno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*