Pregled slovenskih blue – chipov in njihov donos

Slovenska borza obstaja že od davnega leta 1989. To je bil ponovni začetek po 50-letnem premoru. Zopet je bilo možno trgovati z različnimi finančnimi instrumenti. Po osamosvojitvi leta 1991 smo vsi državljani Slovenije dobili certifikate, ki smo jih lahko vložili v različna podjetja oz. delniške družbe. Vsako leto je bilo bolj obetavno, saj je bilo vedno več podjetij uvrščenih na borzo in s tem več kapitala. Borza je ponujala veliko možnosti za zaslužek, saj je bilo na voljo okoli 300 različnih vrednostnih papirjev.

Začelo se je trgovanje z delnicami v prvi kotaciji, borzni kotaciji, na prostem trgu in z PIDI – pooblaščenimi investicijskimi družbami, ki so se kasneje preoblikovale v vzajemne sklade.

Trgovanje je potekalo od 9:30h do 13h. Največ prometa so ustvarile delnice v prvi in borzni kotaciji, sledile so delnice prostega trga in pidov. Promet je z leti naraščal, saj so delnice ponujale lep letni donos vse do leta 2008, ko je sledila kriza. Delnice so pričele strmo padati, promet se je bistveno zmanjšal, število delnic pa se je skrčilo. Zdi se, da je slovenska borza z leti po krizi postala pozabljena od ljudi, čeprav podjetja oz. delniške družbe še vedno delajo nadpovprečno. Nekateri preprosto ne verjamejo več v delnice, saj so izgubili ogromno premoženja.

Za vsakim dežjem posije sonce, vendar sonce ni nikoli več bilo tako močno kot na tujih trgih. Delnice so začele pridobivati na vrednosti, ampak z veliko zamudo glede na tuje trge in tudi manj intenzivno. Vedno moramo vzeti tisto kar nam ponuja trg. Denar leži povsod, le pobrati ga je potrebno.

Pred časom sva se s kolegom dobila na kavi in je pogovor nanesel na tematiko slovenskih blue-chipov. Zaupal mi je super idejo o dolgoročnem varčevanju v slovenskih delnicah, saj ponujajo lepe letne donose v obliki dividend.

Vedno in povsod je potrebna razpršenost kapitala. Sam je lastnik štirih slovenskih delnic. Povprečna letna donosnost dividend v letu 2019 je bila 8%. To pomeni v primeru vložka 10.000 EUR na letni ravni 800 EUR bruto dividend. Pomembno je, da varčujemo dolgoročno z rednim letnim ali mesečnim reinvestiranjem v delnice. Tako iz leta v leto povečujemo vrednost premoženja in bruto vrednosti dividend. V kolikor želimo še dodatno varčevati, priporočam tudi mesečno vlaganje v delnice, saj s tem pridemo bistveno hitreje do cilja za katerega šparamo.

Najvišje dividende so letos izplačala podjetja: Cinkarna Celje, NLB, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Petrol, Krka, Luka Koper, Sava Re in Salus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*